Å være supporter for et idrettslag

Det at idrettslag gjør det best når de spiller på hjemmebane skyldes i stor grad supporterne, ettersom hjemmefansen vanligvis utgjør majoriteten av de fremmøtte. Ihuga tilhengere utgjør ryggraden i et godt lag, og de er med på å inspirere spillerne til å yte maksimalt. Supportere elsker laget sitt, og dette vet spillere å verdsette.Se f.eks. når en fotballspiller scorer mål i en kamp. Tribunen eksploderer i elleville jubelbrøl, og målscoreren svarer ved å løpe bort og feire entusiastisk med dem. Både spillere og fans lever for slike øyeblikk, og slik interaksjon er med å bekrefte et gjensidig forhold. Supporterutstyr er en spennende måte å vise støtte på.

En del av et lag

Det er ikke bare fotball som byr på et slikt tosidig forhold mellom spillere og tilhengere. Hockeyspillere og deres fans er også kjent for å sette pris på hverandre, og i denne sporten er supporterne spesielt opptatt av å kjøpe produkter med fargene og logoen til de ulike lagene i deres hjerter.Det å ikle seg drakten, og annet tilbehør som representerer laget en støtter, er med på å forsterke inntrykket av at supporterne er en sentral del av laget. Når laget vinner, vinner supporterne. Det samme gjelder for tap. Å være supporter kan således oppleves som å være på en berg-og-dal-bane. Det går opp og ned.

Den tolvte mann

I fotball brukes gjerne uttrykket «den tolvte mann» om fremmøtte supporterne, noe som indikerer hvor viktige de faktisk er. All den energien som ihuga og trofaste tilhengere er med på å skape har garantert en veldig stor påvirkning på spillerne, uansett hvilken idrett det er snakk om. Laget vinner neppe trofeer uten en trofast følgerskare.Derfor er det uhyre viktig at vi som supportere står side om side med lagene i våre hjerter, i motgang så vel som i medgang. Trofaste fans er ikke medgangssupportere, de er med i tykt og tynt. Det er dette som tross alt gjør det å være supporter til en meningsfull affære.